Petra, gefeliciteerd!

 

Of we op Petra haar verjaardag nu wel of niet tot Sportploeg van het Jaar worden verkozen, we dragen de nominatie -en eventuele uitverkiezing- sowieso op aan haar. Ze zal in haar bescheidenheid zeggen dat 'het de meiden zijn die het moeten doen'. De meiden op hun beurt zullen het echter met staf, bestuur en 'buitenlui' eens zijn: Petra is de drijvende kracht, zij heeft de laatste vijf jaar het verschil gemaakt. Zij heeft dames 1 -en daarmee heel VC Sneek- stappen laten zetten en zich een visionair getoond. En daarmee wens ik niks af te doen aan alle anderen die zich inzetten in het belang van VC Sneek.

 

Petra is streng en krachtig wanneer dat moet, maar ook rechtvaardig en begripvol. Ze is er altijd voor haar speelsters, ook wanneer die eens niet alle afspraken nakomen of in het veld niet thuisgeven. Want natuurlijk, het cliché gaat op: de weg naar de top is er een van vallen en opstaan. Maar altijd is er plaats voor discussie, toelichting en nuance. En altijd zijn er weloverwogen beslissingen die ze prima kan beargumenteren. Los van het functioneren op het operationele vlak, beheerst ze het spel van de strategie. Ik geef het u te doen: steeds weer maar tot op beperkte hoogte invulling kunnen geven aan je ambities, en toch elk jaar weer bloeien en groeien.

 

Clubhuis, krachthonk, sportmaaltijden, teamweekenden, video-analyses, strijdplannen, ze kwamen niet vanzelf. En waar ze begon met één assistent-trainer en één fysio, heeft ze nu een staf van acht mensen om zich heen. Zo bezien kun je stellen: dan mag er ook meer verwacht worden. Maar daar loopt ze niet voor weg. Ze maakte zich hard voor de faciliteiten en voor de uitbreiding van haar staf, maar waardeert de realisatie ervan enorm. Ze onderkent, en dit is van wezenlijk belang, de beperkingen van het hedendaagse volleybal in Nederland en zeker in Sneek, en roeit dus met de riemen die ze heeft. En dat doet ze, met een staf die meer dan honderd jaar volleybalervaring heeft, heel hard!

Rutger Leijenaar