Afscheid van een goede geweldenaar (foto's!)

 

Vroeger, als mannetje van een jaar of 12, ging ik naar de Sneker Sporthal om Mark Heikoop te zien spelen. Natuurlijk, er waren er meer die een leuk balletje konden slaan. Maar Mark, dat was toch wel wat anders. Wijd open vielen onze monden, als we zagen hoe hij de stijgjes op mid knoerterhard in sloeg. Zo af en toe, en je vond het machtig als je erbij was, ging er een bal over het tussendoek. Of, die ene keer, helemaal tegen het plafond. Het pla-fond van de Sne-ker Sport-hal!

 

We oefenden zelf ook. Het plafond van de Sneker Sporthal, als magisch streven. En toen we een jaar of 17 waren, lukte het ons dan eindelijk. Dat machtige gevoel! Een detail: wij deden het zónder net. 

 

Mark Heikoop stond in de rangorde van Oranje-spelers aanvankelijk vóór de grote Ron Zwerver. Maar waar Zwerver van volleybal z'n beroep maakte, koos Heikoop 'voor het vrouwtje'. En daarmee voor een baan, voor het leven in Sneek en voor zijn gezin. Maar, en dat realiseerde hij zich waarschijnlijk pas later, hij koos ook voor ons. Voor jonge mannetjes die in hem een idool zagen. Die vonden dat hij de beste van allemaal was. En die tot hun tevredenheid zagen dat, wanneer anderen dachten het elders beter te kunnen krijgen, Mark altijd bleef.

 

Hij was er een paar jaartjes uit toen z'n zoontjes echt jong waren. Maar dat snapten wij, inmiddels ook wat jaartjes ouder, toen wel. Het was oké, zoals Mark het oké vond om vaak weer opnieuw te beginnen. En daar ook zijn verantwoordelijkheid in nam, met een functie in de technische commissie. En steeds maar weer opnieuw z'n kunsten op het veld liet zien. Ballen over het doek slaat ie niet meer. Maar als ik m'n ogen dicht doe..

 

Rutger Leijenaar

 

Foto's van de laatste wedstrijd staan op Facebook.