VERSLAG: OPEN CLUB halve finale MEISJES B in Nieuwleusen

23 februari 2019

 

door Marco Boorsma

 

Met een zelfvertrouwen groter dan de Sneker sporthal en een verwachting hoger dan de Waterpoort vertrekken de Meiden B om kwart voor acht naar Nieuwleusen voor de halve finaleronde van het Open Clubkampioenschap.

 

Op papier een mooi uitgebalanceerde groep samengesteld uit de dames en A1. De Sneker delegatie past in z’n geheel in de skibus van de familie Drenth, en wordt de gehele reis gevuld wordt met snoeiharde apres-ski- en Nederlandse hiphopmuziek en ‘meezingende’ wakkere meiden. Dankzij Tjip en de Meiden A die even verderop in Lemelerveld hun halve finales spelen komen de in Sneek achtergebleven wedstrijdshirt ook op tijd in aan de sporthal en kan de strijd beginnen voor een plekje in de finaleronde.

 

Het vroege tijdstip van opstaan lijkt geen invloed te hebben op de meiden, want in een zucht wordt de eerste set tegen Halley uit Wehl gewonnen. Met een nieuw opstelling wordt ook de tweede set eenvoudig gewonnen: 25 – 20 en 25 – 14. Een prima begin en coaches Martje en Ellen zien nog voldoende ruimte voor verbetering, dus dat belooft veel.

 

De eerste set tegen Olhaco uit Hoogeveen wordt zo nodig nog sneller binnen geharkt: 25 – 9. Echter, binnen 10 minuten staat Sneek 11 – 4 achter in de tweede set. Van paniek geen sprake, en met enkele omzettingen kruipt Sneek punt voor punt, langzaam maar zeker dichterbij, om net op tijd toe te slaan: 27 – 25 winst en een mooie uitgangspositie.

 

Sneek pakt mede door sterk serveren al vlot 5 punten voorsprong in de derde wedstrijd tegen Lycurgus uit Groningen en houdt dit vast tot 25 – 20. Maar de meiden van Lycurgus uit Groningen geven zich in de tweede set niet gemakkelijk gewonnen. Integendeel, het blijkt lastig om de punten te pakken. Lycurgus is taai en handig, verdedigt prima en de foutenregen van Sneek doet de rest: de meiden komen een 15 – 5 achterstand dit keer niet meer te boven met omzettingen en wissels en de set gaat met 25 – 15 naar Groningen.

 

De vierde wedstrijd wordt toch nog kritiek: Bij winst tegen Set-Up Ootmarsum zijn de meiden door naar de kruisfinales; bij een gelijke setstand wordt het aanwijzen van de 2 poulewinnaars hogere wiskunde. Set-Up begint overweldigend aan de wedstrijd. Met heel veel lawaai, beleving, een indrukwekkende mid en dito servicegeweld kijkt Sneek vlot tegen een 9 – 2 achterstand aan. De meiden krijgen wat meer grip op de wedstrijd en weten terug te komen naar 13 – 13, komen weer 18 – 15 achter, maar draaien met hard werken, enkele sterke servicebeurten, en een ongekende beleving de set naar hun hand en winnen met 25 – 23. De tweede set is mogelijk nog zenuwslopender voor het meegereisde publiek: een 11 – 8 voorsprong wordt door Set-Up omgekeerd naar een 11 – 17 achterstand, maar een veerkrachtig Sneek komt fantastisch terug naar 22 – 22. Een curieus moment bij een 25 – 24 voorsprong waarop de scheidsrechter het matchpoint aan Sneek geeft na een binnen de lijnen geslagen smash van Set-Up. Grote vreugde bij onze meiden, want winst en kruisfinales! Echter, enkele tellen later corrigeert de scheidsrechter zichzelf en krijgt Set-Up alsnog het punt, is de concentratie bij Sneek even weg en verliest het de volgende 2 punten en de setwinst. En na lang rekenen en wachten verliest het ook een plek in de kruisfinales aan Set-Up en Lycurgus. 

 

Enigszins verbouwereerd en moegestreden verloopt de terugreis naar de Sneker sporthal en de Waterpoort minder luidruchtig. Toch maar wel even langs de McDonalds om de teleurstelling van de vroege uitschakeling te vergeten. En een deel van de Meiden A te feliciteren met het behalen van de finaleronde die in hetzelfde restaurant zitten. Proficiat! En voor de Meiden B: volgend jaar een nieuwe kans, voor de meesten dan als Meiden A. Hopelijk dan wel een teamfoto met blije koppies.

 

Teamleden: Tessa, Maaike, Nienke, Eline, Rixt, Rixt, Desy, Maureen, Nina, Brecht, Anne-Mare

Coaches Martje & Ellen