H1-2
D3
D1 grappig
D1 - Anlene - Roos - Lieze
H1-4
mini's van de wedstrijd
blok foto
Sfeer 1
Winst!
Janieke pass

Wedstrijdverslag Dames 1

8 januari 2020

 

VC Sneek pakt thuis belangrijke winst tegen Regio Zwolle

Door Marjolein Althuisius

Foto's: Romy Postma

 

Slechts een paar weken geleden versloeg VC Sneek de dames van Regio Zwolle met 3-0 in de kwartfinale van de beker, nu werd er in de Sneker Sporthal gestreden om de zesde plek in de eredivisie. Ook dit duel hebben de dames van Sneek niet laten liggen. Met een 3-1 overwinning stijgt VC Sneek van de zevende naar de vijfde plaats op de ranglijst (waarbij Set Up met twee wedstrijden minder voorlopig de zesde plaats inneemt). Zoals Anlène van der Meer na afloop zegt tegen Omrop Fryslân: “Een belangrijke overwinning waarmee het begin er is naar een kans op de play-offs.”

 

De overwinning was niet direct vanzelfsprekend. In de 1e set maakt VC Sneek veel fouten en raakt snel op achterstand. De felle peptalk van trainer/coach Henriette ter Steege tijdens de time-out op 7-11 lijkt even te helpen. Er wordt hard geknokt maar veel ballen belanden via het blok buiten de lijn. Ook in de pass en vooral de service worden kostbare punten verloren. Danique Aardema mag nog even het stokje overnemen van vaste spelverdeler Nienke Tromp, maar de eerste set gaat met 19-25 terecht naar Zwolle. 

 

In de tweede set lijken de rollen volledig omgedraaid. Nienke Tromp is weer terug in de basis en zet het spel naar haar hand met prachtige set-ups. Vooral Anlène van der Meer, maar ook Roos van Wijnen en Iris Reinders dele rake klappen uit. Het enthousiasme van de dames, maar ook van Henriette is bijna voelbaar. Aan de kant van Zwolle is het rommelig. Na een opstellingsfout doet mid-aanvalster Alons met een lengte van 1.93m nog een paar verwoede pogingen, maar Sneek is aan de betere hand en zet de wedstrijd met 15-15 op gelijkspel.

 

Ook de derde set laten de dames van Regio Zwolle de koppen wat hangen. Er worden veel fouten gemaakt, de emotie loopt op, wat spelverdeler Daantje Vennik zelfs een gele kaart oplevert. Het Sneker team profiteert hiervan en bepaalt het spel. Met 25-11 maken ze het af.

 

Zwolle begint de vierde set met een dubbele wissel, lijkt zich even te herpakken en komt met een paar sterke aanvallen terug. Maar de sfeer en de onderlinge communicatie bij Sneek is sterk. Wederom veel servicefouten (volgens de statistieken 16 voor beide teams in de hele wedstrijd). Na een ruime voorsprong is het ineens 9-9 en gaan de teams even gelijk op. Halverwege de set wordt er bij Zwolle flink gewisseld en worden ze iets feller. Met meer prikballen lijkt Sneek wat voorzichtiger te worden in de aanval, maar verdedigend zijn ze sterk. Met een stevig blok en nu een stabiele service van onder meer Nienke Tromp, zetten ze druk. Ook deze set gaat met 25-18 naar Sneek en dan is daar gelukkig de 3-1 overwinning.

 

Het publiek veert opgelucht overeind en laat de rode klappers nog eens goed hun werk doen. Guus Meeuwis galmt door de Sneker Sporthal en verzoekt ondanks Dry January: Laten we proosten! Proosten op deze zeker niet vanzelfsprekende maar verdiende winst.

 

Ook Henriette ter Steege geeft aan tevreden te zijn dat de 3-1 ‘binnengeharkt’ is, maar blijft ook kritisch. “Het was niet de mooiste wedstrijd en we zijn ook erg geholpen door de tegenpartij. De eerste set begon slordig, de meiden hielden zich niet aan het plan, er werden veel servicefouten gemaakt en dan ben ik ook wel pissig. Fouten maken mag, maar het gaat wel om de manier waarop. Afgelopen zondag tegen FAST werden er nauwelijks servicefouten gemaakt. Dat was een van de beste wedstrijden die we gespeeld hebben dit seizoen. In de tweede set heb ik vrije serveopdracht gegeven en gehamerd op discipline en dat hielp. De meiden kwamen beter in het spel en daardoor hebben we de wedstrijd toch weten te winnen. We hebben weinig tijd om er bij stil te staan en gaan ons nu richten op zondag, woensdag en zaterdag. Het is veel maar eigenlijk is het wel lekker zoveel wedstrijden in korte tijd. De sfeer is goed en het team kan omgaan met druk. Er wordt veel geroepen: “deze wedstrijd moeten jullie echt winnen. Maar het is heel simpel, sinds november moeten we gewoon alle wedstrijden winnen. Het is hard werken, maar dat doen ze ook!

 

De volgende wedstrijd voor VC Sneek is aanstaande zondag 12 januari thuis tegen Talentteam Papendal DS1.

 

 

 

 

 

 

meer foto's van Romy Postma op 

https://myalbum.com/album/HFnTNRWUzM2v