Week van de scheidsrechter

 

Afgelopen maanden hebben we samen met de Nevobo en de eredivisievoorzitters gesproken over het merk volleybal: wat betekent volleybal voor ons en waarom vinden wij het zo'n leuk spelletje? Een opmerking die steeds terugkwam was: "Met volleybal kun je strijden zonder fysiek contact, want er zit een net tussen". Volleybal is daarmee ook een veilige sport.

Dat neemt niet weg dat niet elke volleyballer een zachtaardig persoon is. In het heetst van de strijd wordt er wel eens wat geroepen over en weer. Ook de scheidsrechter wordt niet altijd ontzien. Soms krijgt-ie een welgemeend advies om toch maar eens een goede opticien op te zoeken. Dan weer wordt een cursus Nederlands aangeboden omdat de scheids toch blijkbaar moeite heeft met het lezen en interpreteren van de spelregels. Uiteraard allemaal in het kader van positieve feedback.

Maar net als elke volleyballer in het veld staat een scheidsrechter vrijwillig op de bok; hij en zij doet dit omdat het leuk is. Leuk om de ene keer meisjes C te fluiten, leuk om de andere keer bij Heren 1 te vlammen. Elk team te begeleiden en uit de dagen te presteren op z'n eigen maximale niveau. De volleybalregels toe te passen in de context van de wedstrijd. Niet om een wedstrijd dood te fluiten, maar om beide teams gelijke voorwaarden en omstandigheden te bieden.

Goede scheidsrechters moet je als vereniging koesteren. Net als elke volleyballer wordt een goede scheidsrechter beter als het spelletje leuk is, iedereen maximaal kan presteren en elkaar waardeert voor zijn bijdrage. Die waardering geldt niet alleen tijdens de Week van de Scheidsrechter. Maar het hele jaar door.

Daarom namens VC Sneek alle scheidsrechters ontzettend bedankt voor jullie inzet en bijdrage aan het leukste spelletje van de wereld.

Jabik Broersma
Voorzitter VC Sneek